Mastectomia: Îndepărtarea sânilor și tot ce trebuie să știi

Mastectomia este o intervenție chirurgicală majoră în care unul sau ambii sâni sunt îndepărtați. Această procedură poate fi necesară din motive medicale, cum ar fi cancerul de sân, sau pentru prevenirea riscului crescut de cancer la sân în anumite cazuri. În acest articol, vom explora în detaliu mastectomia, motivele pentru care este efectuată, tipurile de mastectomie și ceea ce trebuie să știți înainte și după procedură.

Motivele pentru care se efectuează o Mastectomie

  1. Cancerul de Sân: Una dintre cele mai comune motive pentru care se efectuează o mastectomie este tratamentul cancerului de sân. În cazurile în care cancerul este agresiv sau extins, îndepărtarea completă a sânului afectat poate fi necesară pentru a preveni răspândirea ulterioară a cancerului.
  2. Prevenția Cancerului la Sân: Unele femei cu un istoric familial sau cu o predispoziție genetică ridicată pentru cancerul de sân pot opta pentru o mastectomie preventivă pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei boli.
  3. Afecțiuni Benigne: În unele cazuri, afecțiuni benigne ale sânilor, cum ar fi displazia mamara sau fibroamele mamare, pot fi tratate prin mastectomie în cazurile în care alte opțiuni de tratament nu au avut succes sau riscul de recurență este mare.

Tipurile de Mastectomie

  1. Mastectomie Totală sau Radicală: În această procedură, întregul sân este îndepărtat, împreună cu țesutul muscular și ganglionii limfatici din axilă.
  2. Mastectomie Parțială sau Lumpectomie: În cazul cancerului de sân în stadii incipiente, poate fi efectuată o îndepărtare parțială a sânului, păstrând majoritatea țesutului sănătos. Această procedură este adesea urmată de radioterapie pentru a distruge celulele canceroase rămase.
  3. Mastectomie Profilactică: Această procedură este efectuată pentru prevenirea cancerului la sân la femeile cu un risc crescut, cum ar fi cele cu mutații genetice BRCA1 sau BRCA2.

Ce Trebuie Să Știți înainte și După Mastectomie

  1. Prepararea pentru Mastectomie: Înainte de procedură, este important să discutați în detaliu cu medicul dumneavoastră despre ce să vă așteptați în timpul și după mastectomie. De asemenea, puteți consulta un consilier genetic pentru a evalua riscul genetic al cancerului de sân și opțiunile de tratament.
  2. Recuperarea și Îngrijirea După Mastectomie: După intervenție chirurgicală, este posibil să aveți nevoie de timp pentru a vă recupera complet. Este important să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră cu privire la îngrijirea rănii, exercițiile de reabilitare și orice alte recomandări specifice.
  3. Reconstrucția Sânului: Multe femei care au suferit o mastectomie optează pentru reconstrucția sânului pentru a-și restabili aspectul și încrederea în sine. Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de reconstrucție disponibile și momentul potrivit pentru a lua această decizie.

Concluzie

Mastectomia este o procedură importantă și adesea necesară pentru tratarea cancerului de sân și pentru reducerea riscului de cancer la sân în anumite cazuri. Este crucial să aveți o discuție deschisă și sinceră cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament și să vă pregătiți mental și emoțional pentru intervenția chirurgicală și recuperare.

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *